Predicció del futur.

Tarot Major Arcana The Hanged Man - Free image on PixabayL’endevinació, vidència o clarividència és la pràctica que es basa en preveure el futur per si mateix o gràcies a un sortilegi, practica normalment compensada de manera econòmica. Degut a la set incessant dels humans d’obtenir tot el coneixement possible, i la curiositat dels que venen dels micos per a voler saber tot el que passa; ha passat, i passarà, aquesta és una pràctica vista en tota mena de cultures i societats al llarg de les èpoques, tant és així que durant el transcurs de la història aquesta pràctica s’ha anat ramificant fins a haver-hi gran quantitat de formes per emprendre-la. En la història també han anat apareixent vàries representacions dels clarividents sent així la més famosa, la figura de l’oracle. 

Avui en dia, l’endevinació segueix sent una pràctica vigent, igual que l’utilització de sortilegis com les cartes, l’astrologia, el pèndol…

Tipus d’endevinació:

Avui en dia es coneixen diverses maneres d’exercir la clarividència, algunes de les més famoses són:

-Piromància: Forma d’endevinació basada en preveure el futur segons el foc, la tècnica “funciona” basant-se en el color, disposició i espetec de la flama. Es diu que en la mitologia grega, les verges del temple d’Atenea i possiblement també els seguidors del ferrer Hefest. A l’antiga Xina va ser, també, una pràctica comuna, de fet, allà era comú usar ossos oraculars per acompanyar aquestes tècniques, però la utilització d’aquests ossos va estar present només durant les dinasties Shang i Zhou. Més endavant aquesta tècnica va passar a conèixer-s com a una forma de màgia ígnia.

-Haruspicina: Tècnica d’origen etrusc basada en la predicció del futur a través de les vísceres humanes d’un mort (esperem) i en els senyals dels trons i llampecs. L’haruspicina va estar molt present també en èpoques romanes, on els fills dels millors llinatges eren enviats a Etrúria a estudiar-la. 

-Astrologia: L’astrologia és una pseudociència basada en el destí i la predicció del futur a través dels astres. Hi ha diferents classes d’astrologia, però les dues classes principals són l’astrologia occidental i la xinesa, cadascuna basada en el calendari provinent de cada lloc. L’astrologia es basa en signes basats en constel·lacions i atribuïts a tots els que hagin nascut dintre d’una data i hora determinada, i a partir d’aquests signes els creients pensen que poden endevinar la personalitat i el futur d’una persona. Avui en dia tot i haver avançat molt en el món del raonament humà i la lògica, un 41% de la població creu en almenys algun apartat de l’astrologia.

-Quiromància: La quiromància o la “lectura de la palma” és la pràctica d’endevinació per part de les línies de la mà. La teoria de la lectura de la palma se centra en l’observació i estudi de les línies ubicades a la palma de la mà les quals se suposa, són capaces de revelar diversos trets físics i psicològics d’una persona.

Presagis:

Els presagis són el fenomen normalment d’origen diví segons el qual es pot endevinar el futur, aquests fenòmens poden ser bons i dolents i han estat molt comuns en mitologies i religions d’arreu del món. 

Els Ornen són la classe més mística de presagis, les veus divines que et dicten un destí inevitable, normalment vistes en relats heroics i/o tràgics. En algunes creences els esternuts i brunzits a les orelles poden ser vistes com a una forma de presagi també, depenent del moment dels esternuts i els brunzits poden significar una cosa o una altra (o poden no significar res).